Buturugă de azur
Velea a venit în Bucureşti dintr-un sat cu arbori de izmă, atârnat pe Topolog ca să-1 pască până la rădăcină caprele, şi seamănă (şi-i pune să-nflorească) pomii Rusalimului, care-şi sună frunza-n zicători şi proverbe, pe malul fluviilor « de asfalt ale marelui oraş, şi mai ales într-o odaie de hârtie, pe pereţii căreia m-am iscălit şi eu cu deştul muiat în gură, din redacţia „Luceafărului". Are un cap cât o buturugă, dar o buturugă de azur pe care s-a aşezat şi cântă pasărea minunată născocită de Ion Creangă. Şi el ştie asta, şi ne-o spune : nu cântă ea, privighetoarea, pe o cracă uscată. Câte unul, pe ici şi pe dincolo, considerîndu-1 bun de răsfăţat înaintea bătăii cu câteva palme, a încercat să-1 uite, dar eu îl ştiu (şi aşa va rămâne !) paznic la armonii, la poarta unde sunetul se schimbă-n cântec şi e vânt de dimineaţă, şoaptă-n ierburi grele de argint, dulce răsărit. Prin poarta aia ies copiii în câmpie ca să se joace de-a oamenii mari şi unii ajung să aibă nume de străzi, iar unii, foarte rari, martori ai acuzării, cerând închiderea cârciumilor. Ăştia din urmă, depun mărturie calificată, nu sunt forme modelate de Velea (şi nici de mine !).
Pe Velea şi pe mine nu ne-a adus barza, aş putea spune dimpotrivă, că noi am adus o barză în Bucureşti. Am cumpărat-o în tren, veneam de la Galaţi, era iarnă, Nae Velea era neînsurat, n-avea cu cine să însereze, şi am instalat-o în strada Roma, pe un maldăr de manuscrise, să nu le zboare vântul, dar praful s-a ales de ele! Mansarda aia din strada Roma era Capitoliul nostru, şi-n lipsă de gâşte am zis că merge şi o barză, vecinii o credeau împăiată, altfel ne-ar fi strecurat şerpi pe sub uşă, dar într-o zi, o fată de la parter sau de la subsol, cum e jocul fetelor, a dat, nu ştiu de ce, vina pe barză şi a trebuit să ducem barza, ţinând-o fiecare de-o aripă, la Casa Scriitorilor, unde n-am mai fost apoi primiţi un an, şi de acolo la nea Niculaie tîmplarul, stâlp al bufetului Feldioara, căruia i-am dat două sute de lei să aibă grijă de ea, şi el a băut banii — şi dac-ar fi avut casă particulară i-ar fi luat casa foc, fiindcă e păcat să strici un cuib de barză şi să bei singur banii, când poţi să-i bei în trei, să fie masa bogată.
Într-un timp când se scriu romane care-ţî ~ îngenunchează braţele, Velea continuă să scrie puţin şi încet, „ca 2 în 12 de nu-1 scot nici 24", dar în pagina lui stă luna aprilie, sărbătoarea Paştelui, şi la vreme de taină, din oalele lui descântate ies poduri ce se arcuiesc peste apa To- pologului : În treacăt, Zbor jos, Vorba-n colţuri şi rotundă etc. îl ştiu şi mai cu seamă îl simt că scrie fără să asculte ceasul scâncind în scândura mesei. Pentru aur şi curcubeie, timpul e numai înainte. Blestemat să fie poet, Velea se chinuie până la răstignire în noaptea cuvintelor.
Şi umblă prin lume, purtând pe umeri un cap ca o buturugă de azur.